Thursday, May 27, 2010

Malim pt8

Aku refused to answer biler pertanyaan mengenai Azah
diajukan kepadaku, Aku punyer kepaler otak masih
teringatkan Waty. Korang pun nak tahu kan Azah tu
saper dan aper criter aku dgn dia? Well.. .at this
point aku pun belom terpikir lagi nak tarok aper..
.maklomlah buat citer nie takder planning
aper-aper..aku main tulis je, on the spot punyer
karangan. jgn be surprised kalau somewhere along the
line aku decide to make myself otromen ke power ranger
ke. Tengok mood beb, kalau aku punyer mood at the time
aku tulis is giler-giler, the story will be
giler-giler too, kalau time aka tulis aku punyer mood
serius, then the story will be serius too. Macam gini
lagi gerek beb, boleh test kreativiti.

Dah 45 keping prata si Leman tu telan...aku baru
nak start makan. Ingat nak tapau bawak balik..tapi
oleh kerana ader members' aku pun makan kat situ lah.
Aku order mee campor mee hoon goreng, sekali datang
mee kuah plak..macam aku nak kompang je itu mama.

Sekali sekala aku jeling kat si Haron tu ...
.isshhhhhh meluat plak aku tengok, depan khalayak
ramai pun nak beromen. Nilah budak-budak zaman
sekarang. .terlalu sangat bebas..dah takder raser
segan silu lagi. Adat tatasusila budaya kiter orang
Melayu sumernyer diambil mudah.

"Lim,...camner kes kao dgn si Azah tu" tanyer Leman
lagik.

"Azah?. . . . . . .hmmmmmmmmmnmm" aku mengeluh
panjang, actually nak cover kentot aku.

Tak sampai dua saat.... satu kedai kopi dah bau
kentot. Fuh! sungguh bernas lagi efektif dia punyer
bau. Aku nampak mama mee goreng amek Lysol
disinfectant spray dan spray kat udara. Tak lut beb...
.masih bau. Aku tengok muker satu-satu dah jadi
biro....tahan nafas, hinggakan ader satu orang tu dah
takleh handle terus blast,

"Hoi!! saper punyer kentot nieee??. .kakak dia punyer
lakeee !" jerit orang tu sambil berdiri

Lain sumer buat bodoh...termasuk aku.. .takkan
nak angkat tangan plak. Leman masih makan. Aku tahu
dia nak aku storykan jugak pasal budak Azah tu. Aku
pun tabu korang nak jugak tahu kan?.. .Kalau nak tahu
ader kat dalam esbok... .kalau tak jumper korang gi
pasar lah belik sendiri. Dulu aku dgn Leman kejer satu
tempat … dia nie wild sikit, tak macam aku..... aku
wild banyak. Tapi selepas kes aku dgn Azah, aku terus
dah cool down... sekarang dah jadi baik.

Pagi-pagi lagi Waty dah page aku.. .lepas mandi
aku return call. Dia kater nak jumper aku kat A&W
Amokio...ader hal penting. Lepas je pakai sluar aku
pun kluar rumah.... sampai kat lip aku patah balik
rumah .. .luper pakai baju ler. Hujan turun dgn
renyainyer...aku bawak payung Golden Chance yg kaler
biru. Sampai kat bawah blok ,ader apek tengah nak gi
bus stop. dia takder payong. ,so dia tanyer boleh
pinjam tak, aku cakap boleh pasal aku pun nak pergi
bus stop tu jugak. Apek tu cakap timakasih dan amek
payung aku...last-last dia sampai kat bus stop aku yg
terkandas bat bawah blok.. .bodoh punyer apek. Dah lah
tu, dia signal kat aku dari bus-stop suruh amek balek
payong aku........macam aku nak kasi satu trajang
otromen je.

Aku sampai A&W Amokio kuyup. Aku pakai sluar kain
guni yg tipis... sluar aku pun basah..so nampak sluar
dalam aku kaler merah polka dot itam. Nasib baik
takder loktang, kalau tidak gerenti kener kejar
punyer. Waty ader kat dalam tengah makan burger. .kat
dlm A&W lerrrr.. .takkan kat dlm longkang plak.

"Hie. sorry. .terlambat. ,ujan ahh" tegur aku

"Oh hie Lim..its ok takper...duduklah" pelawer Waty.



"So...aper citer nie Waty"

'Beginilah Lim......i treat u macam abang i sendiri..
i...i.. .got no one yg i can trust except you" jelas
Waty.

'"Oh....thanx" jawab aku..........idong dah kembang
tak agak-agak... .riak ler tu.

"What do you think of Haron?..... .u kenal Haron kan?"
tanyer Waty

"Haron?.....yah ...kenal...kenal......your friend yg u
bawak kat spital tu kan?"

"Ahh......what do you think of him?"

"Lerr..apsal u tanyer i?......i pun tak tahu.. .i baru
kenal dia tu ari je" jelas aku

"No......he...he proposed to me kelmarin....."

"Huh?….oh.." aku takajoot, "then what did you say?"
sambong aku

"I takleh decide....but.....i really really like him,
he’s been so good to me,he’s romantic, he's
responsible, he's funny.... " jelas Waty

Aku termenung sejenak. Air muker Waty menampakkan
keriangan yg teramat sangat. Aku dapat meneka yg Waty
benar-benar mencintai jantan nie.

"Beraper lamer u kenal dia Waty?" tanyer aku

"I baru kenal dia tiga bulan..... .but.. .i know. .
.its still too early to judge a person's character,
biler dia proposed i pun terperanjat. .but he sounded
so sincere. .i can feel it" jelas Waty.

Aku didlm dilema.. .tak tahu nak bagi tau ke
tidak. Dalam hati , aku strongly disagree Waty kahwin
dgn Haron…tapi aku nie saper?,.. aku bukan abang
dia,.. aku bukan keluarga dia.. .kalau aku cakap kang
nanti dia ingatkan aku nie jeles plak. Tapi apsal dia
mintak pendapat ku?,,Lerr camner niee??? Demi Tuhan
aku benar-benar mencintai Waty…tapi sayang... cintaku
tak berbalas. Nie sekarang dia nak kahwin plak. Kahwin
dengan lelaki yg sememangnyer jantan...aku dah nampak
dgn mater kepaler aka sendiri kejantanannyer. .and
diconfirmed oleh third party. .iaitu si Leman lah.

" I pun tak tahu aper nak cakap, but if you think he's
the right guy for you. .then u accept lah...but kalau
u tak sure ...my advise is ....u pikir dulu.. .this is
your future, jgn make the wrong decision nanti u
menyesal sepanjang hayat" jelas aku, "Perkahwinan
adalah satu perkara yg tak boleh rush, we're talking
about two people yg takder pertalian aper aper getting
together and live together. .and once u get married.
.u are married to the rest of the family,. dia pun
macam gitu jugak.. and u can't avoid this. .kiter
orang Melayu family network very strong...tak macam
owang puteh, once dah kahwin diorang buat hal
sendiri...mak bapak adek beradek sumer tolak tepi"
sambong aku lagi, fuh! dah boleh conduct kursus
rumahtangger ler.

Waty hanyer terdiam.........aku tahu aku can't do
much ...dia suah betul-betul di landa asmara dgn budak
Haron nie. Aku plak takleh berterus terang dgn dia.
.dah tak gentleman beb.. .Iagipun aku bukannyer 100%
sure yg Haron tu playboy.. .aku dengar cakap orang
je... .yg aku nampak dia dgn pompan lain tu mungkin
adek dia kee.. .sedare dia kee..aku tak tahu for sure.

"Are u saying that....Haron is not the right man for
me?" tanyer Waty

"No... i'm not saying that.....i just want u to think
it over again... .pleaseee" aku renung tepat ke
wajahnyer. Jiwa aku sebak.. .raser macam seluruh
hidupku sudah runtuh. Langit tetiber je dah jadi
gelap... .aku tahu mungkin nie kali terakhir aku
berdepan dgnnyer. .kali terakhir aku menatap wajahnyer
yg ayu.. .kali terakhir aku mendengar suaranyer yg
lembut dan kali terakhir aku meraser kehangatan diri
yg selamer ini memberi aku semangat utk terus neniti
sisa-sisa hidup di dunia......



BERSAMBUNG

1 comment:

Mazatul Azura Muhamad said...

finally dpt gak baca dr blog.. susah tul dia nak update blog yer..